În 2019 au început să apară zeci de emoticoane în contexte judiciare. Echipa traducătorilor specializați de la Tradoteca® vă prezintă un mic tur de orizont al modalității în care au fost utilizate.
Descoperirea de către mass-media a apariției emoticoanelor în tribunale ne face să ne gândim că va trebui să facem cu toții față la acestea. „Putem face închisoare pentru că am utilizat un emoticon?” se întreabă Fox New. „Emoticoanele își fac apariția pe orice smartphone în mod exponențial, iar tribunalele nu sunt pregătite pentru ele”, spune The Verge. Cât privește CNN, acesta a prevenit asupra faptului că „tribunalelor le este greu să evalueze valoarea probei care este adusă de nuanțele emoticoanelor”.
Numărul de dosare semnalate implicând emoticoane, care servesc drept probe a crescut cu mai bine de 50% în ultimul an în Statele Unite, trecând de la 33 în 2017 la 53 în 2018, conform celor afirmate de Eric Goldman, profesor de drept în Santa Clare. Atunci când au apărut în 2004, nu a fost descoperit decât un caz. În 2019, această cifră ar putea să depășească o sută.
Această invazie are o anumită logică. Emoticoanele și predecesorii săi servesc la a da un ton și o personalitate textului, funcționalitate care se adeverește a fi extrem de populară. 92% din populația conectată la Internet utilizează emoticoane și cel puțin 2.300 de miliarde de mesaje de pe telefoanele mobile includ emoticoane în fiecare an, conform cifrelor din 2016. Mare ne este mirarea că un anumit procent din aceste comunicări se regăsesc în procese.
Însă faptul că emoticoanele se găsesc în bara oricărui smartphone ar trebui să ne facă paranoici, așa cum o sugerează cea mai mare parte a ziarelor? Curțile de apel și de justiție nu prea știu ce să facă în acest moment. Faptul că se comunică prin emoticoane, iar intenția persoanei care le trimite corespunde interpretării persoanei care le primește? Emoticoanele sunt un mod de exprimare, și cu acest titlu, ele trebuie protejate?
Pe măsură ce apar în toate tipurile de dosare, ei își adresează aceste întrebări esențiale în materie de limbaj și de comunicare – fără a uita importanța abilității numerice, chiar în cele mai înalte jurisdicții.
Emoticoanele sunt deseori considerate ca simboluri drăguțe, amuzante și fanteziste. Dar, dosarele care le asociază amenințărilor de violență nu sunt nimic – și din păcate, există destule.
Spre exemplu, în 2019, în Franța, un tribunal a condamnat un bărbat de 22 de ani la trei luni de închisoare pentru că a trimis un emoticon cu un pistol unei foste prietene, considerat ca o „amenințare reală” de către curte. În Statele Unite, procurorii unui dosar de omucidere din Massachussets au argumentat cu succes că utilizarea de către acuzat a unui emoticon cu cruce în locul ochilor, asociat numelui victimei, sugera omorul premeditat și nu o moarte accidentală așa cum a pledat acuzatul.
Prin urmare, interpretarea este o meserie destul de serioasă si reprezintă unul dintre serviciile oferit de Tradoteca® în peste 23 de limbi străine, din 2005 lider în domeniul traducerilor scrise și orale, cu peste 28808 proiecte traduse cu succes.
Apelați cu încredere la echipa de traducători specializați ai agenției de traduceri Tradoteca® pentru traduceri fidele, corecte și rapide ale proiectelor de traducere ce vă sunt necesare.