Limbile africane și asiatice sunt ignorate de tehnologiile de recunoaștere vocală

Țările ai căror locuitori trăiesc in sărăcie nu prezintă interes pentru Silicon Valley.

Dispozitivul conectat este ultima tendință a gadgeturilor tehnologice. Google și Amazon, cei mai mari vânzători ai acestui tip de produse, le comercializează la mai puțin de cincizeci de euro, ceea ce a făcut din Amazon Echo și Google Home adevărate cadouri ale sărbătorilor anului 2018.

Conform previziunilor transmise de către o asociație americană de consumatori, douăzeci și două de milioane de dispozitive conectate au fost puse sub brad în decembrie 2018 în Statele Unite. Situația a fost însă diferită pe alte continente: conform unui studiu realizat de Caribou Digital și DFS Lab, dezvoltatorii tehnologiilor de recunoaștere vocală nu sunt interesați de anumite limbi, cum ar fi cele africane și asiatice.

Chiar dacă aceștia au realizat progrese importante în domeniu, proiectanții creează astfel o prăpastie între limbi. Odată cu dezvoltarea comenzilor vocale, este posibil ca un ecosistem care se bazează pe ele să fie creat. Ecosistemul la care vorbitorii unei limbi ignorate nu vor putea lua parte.

Limbile africane și asiatice sunt lăsate în principal deoparte întrucât acestea sunt vorbite de populațiile sărace – fabricanții dorind înainte de toate ca tehnologia lor să fie profitabilă. Cercetătorii subliniază că multiplicând numărul de vorbitori prin PIB pe cap de locuitor, cele 100 de limbi cele mai uzitate în lume acoperă 96% din PIB-ul global, în timp ce ei nu reprezintă decât 60% din populația mondială. Adică, 40% din populație vorbesc limbile care nu reprezintă decât piețele mici.

Un alt obstacol în dezvoltarea acestor tehnologii rezidă în bazele de date insuficiente. Chiar și kiswahili, vorbită de mai bine de 100 milioane de persoane, nu deține aparent destule date ușor accesibile. Pentru a crea un serviciu care să permită interacțiunea prin voce cu un dispozitiv, sunt necesare aproximativ 100.000 de ore de dialog înregistrate.

Sursa: http://www.slate.fr